Skip to main content
wp-content/uploads/historie_img.jpg

Historie

Het Veerhuys Olst oude kaart

Het veer over de IJssel bij Olst bestaat in ieder geval al meer dan 500 jaar. In 1469 wordt in de rekening van de Ambstmanny van Kolmenschate gesproken over “het regt van veerstal te Welsum over de IJssel”. Uit die oude rekeningen blijkt dat het veer toen werd verpacht voor 4 goud-guldens per jaar.

In 1811 wordt het veer voor 2600 guldens of 5460 Franse franken gekocht door de eigenaren van de Olster en Welsummer weerden. Veer en veerhuis gaan dan over naar de Olster zijde van de rivier. Toen is ook de naam Welsummer veer veranderd in Olster veer. Vanuit die tijd – omstreeks 1820 – dateert de vestiging van het tegenwoordige Veerhuys.

Veerhuys Olst nog Hotel Boeve


Het veerhuis werd zo’n 60 jaar als hotel-restaurant gedreven door de familie Boeve.
Nu bestaat het oude veerhuis al weer ruim 30 jaar onder de naam ’t Veerhuys.
De eerste jaren alleen gedreven door Margriet Zijda. Zij is telg uit een oud schippersgeslacht van moeders en vaders zijde en kwam bijna vanzelfsprekend weer terecht aan de oever van de rivier die nog steeds door haar familie wordt bevaren; zij is daarmee dan ook de enige echte Grietje aan de IJssel.
Nu baat zij samen met haar man Robert Verheij ’t Veerhuys uit.

't Veerhuys Olst hoogwater 1993

’t Veerhuys ligt onbeschermd buitendijks in de uiterwaarden van de IJssel. Bij het kerstdiner 1993 moesten gasten via een steiger naar binnen. Het water kon nog net met zandzakken worden gekeerd. Februari 1995 ging het weer mis en stroomde het water vrij naar binnen. Tranen mengden zich toen met het IJsselwater.
Alleen dankzij warme burenhulp kon de schade worden beperkt. Ook nu begin 2011 was ’t weer kantje boord.

Vanuit de serres heb je een prachtig uitzicht over de rivier, het veer en de uiterwaarden. De binding met de rivier blijkt ook uit de oude peilschaal in de gevel aan de dijkzijde.