Skip to main content
wp-content/uploads/historie_img.jpg

Historie

Het Veerhuys Olst oude kaart

Het veer over de IJssel bij Olst bestaat in ieder geval al meer dan 500 jaar. In 1469 wordt in de rekening van de Ambstmanny van Kolmenschate gesproken over “het regt van veerstal te Welsum over de IJssel”. Uit die oude rekeningen blijkt dat het veer toen werd verpacht voor 4 goud-guldens per jaar.

In 1811 wordt het veer voor 2600 guldens of 5460 Franse franken gekocht door de eigenaren van de Olster en Welsummer weerden. Veer en veerhuis gaan dan over naar de Olster zijde van de rivier. Toen is ook de naam Welsummer veer veranderd in Olster veer. Vanuit die tijd – omstreeks 1820 – dateert de vestiging van het tegenwoordige Veerhuys.

Veerhuys Olst nog Hotel Boeve


Het veerhuis werd zo’n 60 jaar als hotel-restaurant gedreven door de familie Boeve.
Nu bestaat het oude veerhuis al weer ruim 30 jaar onder de naam ’t Veerhuys.
De eerste jaren alleen gedreven door Margriet Zijda. Zij is telg uit een oud schippersgeslacht van moeders en vaders zijde en kwam bijna vanzelfsprekend weer terecht aan de oever van de rivier die nog steeds door haar familie wordt bevaren; zij is daarmee dan ook de enige echte Grietje aan de IJssel.
Nu baat zij samen met haar man Robert Verheij ’t Veerhuys uit.

't Veerhuys Olst hoogwater 1993

’t Veerhuys ligt onbeschermd buitendijks in de uiterwaarden van de IJssel. Bij het kerstdiner 1993 moesten gasten via een steiger naar binnen. Het water kon nog net met zandzakken worden gekeerd. Februari 1995 ging het weer mis en stroomde het water vrij naar binnen. Tranen mengden zich toen met het IJsselwater.
Alleen dankzij warme burenhulp kon de schade worden beperkt. Ook nu begin 2011 was ’t weer kantje boord.

Vanuit de serres heb je een prachtig uitzicht over de rivier, het veer en de uiterwaarden. De binding met de rivier blijkt ook uit de oude peilschaal in de gevel aan de dijkzijde.

Wildspecials 

 Voorgerecht

 Wildproeverij                                    €17,50

Terrine van konijn en bier,

gerookte zwijnshaas met truffelmayonaise,

hertenham met een chutney van vijg en rode port,

rillette van eend

en een kopje bospaddenstoelensoep.

Hoofdgerecht

Hertenbiefstuk                                

Biefstuk van Veluws hert,

hierbij een jus met rode port.

Voor de kleine eter 100 gram                       €19,50

200 gram                                                       €27,50

 

Kerstmenu 2023

Geachte gast, 

Ook dit jaar wordt ’t Veerhuys weer gezellig aangekleed voor de kerst.

Op zowel eerste als tweede kerstdag zijn wij geopend om voor u een sfeervol kerstdiner te verzorgen.

In ’t Veerhuys hebben wij 1 zitting en in overleg met u, spreken wij af hoe laat u kunt komen dineren.

Het kerstmenu ziet u in de bijgevoegde pagina.

In verband met de drukke voorbereidingen zouden wij het op prijs stellen dat u de bevestigingsstrook tijdig bij ons inlevert. Zie hiervoor de bevestigingsstrook onderaan deze pagina.

Uw reservering is pas definitief na een bevestiging van ’t Veerhuys.

Voor onze jonge gasten passen wij in overleg met u het menu graag aan.

Wij hanteren dan wel dezelfde menuprijzen.

Samen met ons team ontvangen wij u graag op een van de kerstdagen in een sfeervol Veerhuys.

Margriet, Robert & team

restaurant ’t Veerhuys in Olst aan de IJssel

https://restaurantveerhuys.nl/acties/kerstmenu-2022/

Kerstmenu

1e en 2e kerstdag 2023

Menu 4-gangen           Proeverij – Bouillon  – Hoofdgerecht – dessert                     à €59,50 

Menu 5-gangen           Proeverij- Bouillon – Hoofdgerecht – Kaasplank – Dessert à €69,50

Proeverij van vis

5 amuse hapjes met schaal/schelpdieren en zout en zoetwater vis.

~ of ~

Proeverij van vlees & wild

5 amuse hapjes van MRIJ runderen, gevogelte en Veluws wild.

~ of ~

Vegetarische proeverij (V)

5 vegetarische amusehapjes.

—————-

Groentebouillon (V)

Dubbel getrokken groentebouillon met een scheutje Madeira.

—————-

Visduo

Gebakken zeebaarsfilet met kort gewokte gamba’s.

Hierbij een luchtige hollandaise schuim met een scheutje prosecco.

~ of ~

Tournedos (€ 8,50 supplement)

Een heerlijk stuk ossenhaas van onze zelfslachtende slagerij Ter Weele.

Gebakken in roomboter en geserveerd met truffeljus.

~ of ~

Hertenbiefstuk

Gebakken biefstuk van Veluws hert. Hierbij een rode port jus.

~ of ~

Bospaddenstoelenstoofpot (V)

Stoofpotje van diverse bospaddenstoelen. Afgedekt met bladerdeeg.

Geserveerd in een romige truffelsaus.

—————-

Kaasplankje ( 5e gang) 

Een selectie kazen van Nederlandse bodem.

—————-  

Dessert gourmand

Diverse zoete lekkernijen.

De lekkerste Tournedos uit de regio

Deze fameuze Tournedos ( 200 gram) van de zelfslachtende slager ter Weele uit Oene Deze Tournedos wordt door ons naar wens gebakken in de gezouten roomboter .

Wij serveren deze ossenhaas van 200 gram met een heerlijke pepersaus.

We hebben ook een 100 grams voor de “kleine” eter.